Food Pardise Day

  • 24 september 2017

Een afgeladen huis in het concertgebouw. Op donderdag 21 september vond voor het eerst het Food Paradise Day-congres plaats. Een initiatief opgezet door Filip Claeys van restaurant De Jonkman, Rudi Van Beylen van Hof ten Damme en chocolatier Dominique Persoone. “De bedoeling is dat laatstejaarsstudenten hier inspirerende verhalen horen die hen goesting en durf moeten geven om verder te gaan in de horeca”, zegt Persoone, die fungeerde als presentator van dienst en de toespraken aan elkaar praatte.

Verhalen over faillissementen, de witte kassa en onregelmatige uren houden jongeren tegen om hun horecadroom na te jagen. Faalangst ondermijnt hun passie. Het gevolg? Steeds meer afgestudeerden zoeken werk in een andere sector. En dat is zonde. Zowel voor hen als voor de sector. Zij kunnen hun droom niet verwezenlijken. Via succesverhalen van 15 nationale en internationale topsprekers - waaronder Albert Adrià, Geert Van Hecke, Sergio Herman, Kobe Desramaults, NorthSeaChefs, Hendrik Dierendonck en Luc De Laet - willen we de toekomst van de horeca een nieuw elan geven

De schwung zat er van begin tot eind goed in voor onze laatstejaars.  Zo werd een hele hoop verse vis plots op het podium gekieperd en gingen chefs live aan de slag om op technomuziek karkassen uit te benen. Het meeste gejuich viel te noteren toen Sergio Herman op het podium kwam. “Ik vind het erg belangrijk hier aanwezig te zijn”, aldus Herman. “Ik kom vertellen over mijn voorbeelden van destijds. Zo hoop ik de jongeren te inspireren om er in te geloven en zo het culinaire erfgoed van België te bewaren.”

Quots van de dag die bleven hangen, waren ongetwijfeld :

Battle of sommeliers

Liefde voor het vak is één van de mooiste drijfveren die er zijn. Twee gepassioneerde topsommeliers verleiden met hun charme en prachtige zaaltechnieken.

“Een sommelier is een schipper tussen smaken” Japser van Papeghem & Pieter Verheyde.

Battle of mixologist

“If you can dream it, you can do it! Just do it!” Jan en Hannah Van Ongevalle

Heroes

“In de zaal werken is als een toneelstuk met iedere dag een ander publiek, ver weg van een vervelende repetitieve job.”  Andy de Brouwer

Geloof in jezelf, elke droom kan je waarmaken, maar enkel door keihard je talent te trainen.” Sergio Herman

Ook Spaans-Catalaanse kok Albert Adrià was van de partij ! We kwamen te weten hoe hij in vijf jaar tijd wel zes restaurants uit de grond stampte, allemaal in Barcelona en elk met een heel eigen keuken.

"Voel jij ook die passie om te koken? Dan kan jij hét verschil uit maken! Heb geduld, geef jezelf de tijd en blijf vooral proberen. Voor je het weet, tover je met ingrediënten."
- Dirk Peeters –

…..

Meer dan genoeg inspiratie lijkt het ons! Hopelijk volgend jaar opnieuw!!!