Druivenpluk

  • 20 september 2017

Op 20 september  was het weer zo ver. Onder een stralende najaarszon gingen de leerlingen van 7de jaar specialiteiten restaurant, gewapend met een snoeischaar, richting  “Wijngaard Berghoven” in Heist op de Berg om de wijnoogst van 2017 binnen te halen.
En de verwachtingen waren hoog. De zomerzon had goed haar werk gedaan en de druiventrossen waren mooi gerijpt en van zeer goede kwaliteit. Per druivenrank hingen er twee en meer trossen druiven. De ranken worden zo gesnoeid tijdens de 'vendange verte' of ‘de groene oogst’: een techniek waarbij men de overtollige druiventrossen wegsnoeit wanneer deze nog groen zijn. Dit komt de kwaliteit van de druiven ten goede want al het voedsel dat de druivenrank uit de grond trekt, gaat naar die twee trossen.
De druiven 
• Bacchus
• Chardonnay
• Dakapo
• Dornfelder
• Pinot Gris
• Pinot Noir

Deze worden alle afzonderlijk geoogst en verwerkt.
Tijdens het plukken verwijderden de leerlingen de beschadigde en rotte druiven om zo de kwaliteit van het sap hoog te houden. Na ongeveer drie uur was de klus geklaard en konden de leerlingen met hun oogst terugkeren naar de wijnkelders.  Later was het dan aan de leerlingen om de druiven te controleren op kwaliteit, te ontristen (steeltjes verwijderen) en te persen. Ook hier worden de verschillende druivensoorten van elkaar gescheiden gehouden en worden ze in een later stadium afzonderlijk gevinifieerd.
Voor het eerst zal hij nu ook rosé wijn produceren. En men is ook bezig met de ontwikkeling van een mousserende wijn, volgens de 'méthode traditionelle'. Wij kunnen alvast niet wachten om de wijnen van 2017 te proeven. Op naar de druivenpluk van september/oktober 2018.